El volcà de la Crosa està situat entre els pobles de Sant Dalmai (terme municipal de Vilobí d’Onyar) i d’Estanyol (terme municipal de Bescanó), a 5 km del nucli de Bescanó i a 4 km al nord del nucli urbà de Vilobí d’Onyar, i a 1,5 km del nucli d’Aiguaviva.
Només una petita part del volcà es troba a Aiguaviva, tot i que els sediments de les erupcions cobreixin gran part del nostre territori fet que ha provocat que s’hi hagin situat dues zones d’extracció de material volcànic. Actualment, és un espai natural protegit pel qual ja no poden efectuar-se extraccions.
És el volcà amb el cràter més gran de la península i un dels més grans d’Europa, amb un diàmetre de 1250 metres, originat per les violentes explosions degudes al contacte del magma amb una gran bossa d’aigua subterrània. Dins del cràter principal hi ha un segon cràter, fruit d’una erupció posterior… farà, any més any menys, mig milió d’anys!
Molt probablement va entrar en erupció a l’era quaternària, com els volcans de Canet d’Adri, Banya del Boc, Granollers de Rocacorba, les Planes d’Hostoles o de la zona volcànica de la Garrotxa. Antigament el cràter estava ocupat per aiguamolls.
A la zona més alta del límit del cràter hi ha el puig de sant Llop, amb una antiga capella d’origen romànic, documentada des del segle XIII en estat d’enrunament imminent, consagrada al sant, i que durant força temps fou també utilitzada, per la seva posició estratègica, com a lloc de guaita.